11 aplikacij, za katere je dobro vedeti, če uporabljaš Instagram

Vsak, ki nekoliko bolj resno uporablja Instagram, se slej ko prej znajde na točki, ko je njegov telefonski zaslon poln aplikacij, s katerimi se fotografije obdeluje, reže, sestavlja in iz njih ustvarja skoraj vse, kar si nekdo zaželi. Nabor možnosti je namreč skorajda neskončen. Sama sem skozi to fazo šla že pred časom, sedaj pa opažam, da imam na telefonu bistveno manj aplikacij, v prvi vrsti pa tiste, ki jih uporabljam dnevno in ki mi olajšajo uporabo Instagrama tako v osebne kot poslovne namene.

Med obema skupinama aplikacij obstaja bistvena razlika; Fotografije, ki jih objavljam na svojem privatnem profilu – spreminjam, fotografije, ki so za objavo na profilih, ki jih zgolj upravljam, ostanejo take kot so. V tem primeru mi aplikacije zgolj olajšajo delo pri objavi, torej – pripravo same fotografije, dodajanje besedila ali ustvarjanje kolažev, ko je to potrebno. Takih aplikacij ni prav veliko;

Instagram:
Ja, Instagram. Pomembno se mi namreč zdi izpostaviti, da Instagram uporabljam izključno na telefonu, spletna verzija je zame praktično neuporabna. Vse fotografije, ki jih delim na profilih kot so @igslovenia, @snappguides.co, @dof_addicts … so posnetki telefonskega zaslona (screenshots), ki jih zgolj obrežem. Dodam jim besedilo, ki ga imam že pripravljenega v telefonski beležnici, in to je to. Časovno zagotovo najmanj zamudno opravilo, kvaliteta fotografij ostaja zadovoljiva, fotografije pa niso prelepljenje z napisi razno raznih aplikacij za ponovno deljenje (repostanje) kot so Repost, Repost & Regram, Instagrab in druge.
Komentiranje, všečkanje in spremljanje fotografij, ki me zanimajo, je prav tako najmanj zamudno na telefonu, sploh odkar Instagram omogoča, da na en profil povežemo še 4 druge.

InfinitGallery:
Na prvo žogo le ena izmed mnogih aplikacij, ki so slab posnetek Instagrama in ki omogočajo zgolj brskanje po profilih, všečkanje ter komentiranje fotografij. Za nič od naštetega te aplikacije ni vredno uporabljati, ima pa svojo malo (in nadvse uporabno) skrivnost; Omogoča kopiranje komentarjev, kar pride hudo prav, kadar naletiš na kak nabor značk (hahstagov), ki jih potrebuješ ali je kje tekst, ki bi ti prišel prav. Če upravljaš številne profile in če dnevno iščeš nabore značk, ki jih moraš prilagajati posamezni objavi, te ta aplikacija lahko odreši marsikatere muke in prihrani marsikatero minuto, celo uro dela.
Aplikacija je uporabna tudi v primeru, da te zanima natančno število sledilcev. Instagram jih namreč po številki 10.000 začne zaokroževati na stotice.

Phonto:
Phonto je na mojem telefonu bolj kot ne samo zato, ker sem na to aplikacijo najprej naletela, ko sem potrebovala nekaj, s čimer bom na fotografijo dodajala besedilo. Verjamem, da jih je tam zunaj še veliko, ki omogočajo prav to in so verjetno bolj dodelane kot Phonto. Vseeno; Aplikacija je dovolj preprosta, omogoča zadostno izbiro fontov, poravnavo, postavitev in velikost besedila. Možnosti dodatnega debeljenja, senčenja in barvanja črk seveda obstaja, kar povsem zadošča, da fotografijo pripraviš za napoved kakega fotografskega izziva ali srečanja. Besedilo na fotografije namreč dodajam res redko, veliko raje besede pustim tam, kamor sodijo, torej med komentarji.

IMG_0047

LiveCollage:
Velja enako, kot pri aplikaciji Phonto. Ko sem iskala nekaj, s čimer bi lahko sestavljala kolaže fotografij, mi je LiveCollage prišel pod prste med prvimi. Kadar želim sestaviti kolaž, mi ponuja čisto preveč možnosti in oblik združevanja fotografij, od preprostih, klasičnih kvadratov do odbitih, tematskih shem, ki znajo zabavati (predvidevam) predvsem mlajše uporabnike. Možnost, da kolaž fotografij dodatno obdelujem (nastavljanje ostrine, dodajanje in oblikovanje robov, popravki ozadja) pride prav predvsem takrat, ko mi naročnik dostavi fotografije slabše kvalitete. Relativno velik nabor nalepk spet ni nekaj, kar pogosto uporabljam, a zagotovo zadošča, kadar želim v objavo vnesti malo sproščenosti ali humorja.

Squaready:
To je aplikacija, ki služi preprostemu namenu – obrezovanju fotografij. Predvsem, ker vsebuje določene prednastavljene dimenzije, možnost zrcaljenja in obračanja, je bolj uporabna kot preprosto urejanje fotografij v albumih. Kadar objavljam fotografije za naročnike, ki jih zbiram po značkah (hashtagih), jih tako vedno obrežem in preverim preko vmesnika tineye.com, ki mi pove, ali obstaja možnost, da je fotografija ukradena ali ne.

Teh 5 aplikacij predstavlja vse, kar potrebujem za upravljanje različnih Instagram profilov. Vseh ne uporabljam vedno, jih je pa fino imeti nekje blizu. Vse ostalo, kar se valja po mojem telefonu, uporabljam za obdelavo svojih fotografij. Teh aplikacij pa je nekoliko več:)

Snapseed:
Snapseed je zagotovo prva, najljubša in zame najpomembnejša aplikacija. Sploh, ker so prav vse moje fotografije narejene le z uporabo telefona (prej Iphone 4, sedaj Iphone 6) in ker obožujem fotografije pokrajine (za kar telefon pač ni najboljša izbira). Snapseed mi omogoča, da fotografije izostrim, jim dodam odtenek barve ali (še raje) barvo odvzamem. Poleg najpogostejših funkcij (ostrenje, saturacija, svetloba, kontrast) mi velikokrat pride prav tudi možnost, da kako drobno napako na fotografiji popravim (funkcija – healing).

1594BC7E-DEB7-4097-8FFA-33D335202757

LensLight & LensFlare:
Dve različni, čeprav zelo zelo podobni aplikaciji vsebujeta možnost dodajanja (svetlobnih) učinkov na fotografije. Izbiraš lahko med različnimi oblikami virov svetlobe (ki jih poljubno spreminjaš) kot so žarki, sonce, svetleče linije … Skorajda nikoli ne uporabim nobene od možnosti zgolj tako, da jo ‘prilepim’ na fotografijo, z malo igranja namreč dosežeš veliko boljši rezultat, s katerim lahko dodatno osvetliš ali poudariš kak del fotografije. Tudi filtri, ki so v obeh aplikacijah na razpolago, so včasih (za razliko od Instagramovih) precej uporabni.

AlienSky:
AlienSky je aplikacija, ki je skorajda nikoli ne uporabljam. Na mojem telefonu je bolj kot ne opomnik, kaj vse se da na fotografijo – prilepiti. AlienSky je izmed vseh aplikacij, ki omogočajo dodajanje elementov na fotografije, najbolj realistična, omogoča dovolj prilagoditev in popravkov, najbolj pogosto pa se jo uporablja, ko na fotografijo želimo dodati hudo luno, sonce ali ozvezdje. Na razpolago je res veliko elementov, večina njih, kot že ime aplikacije namiguje, pa je bolj primernih za kako znastvenofantastično obdelavo. Vseeno; ko naslednjič uzrete hudo fotografijo Jamnika ali Bleda z neverjetno luno v ozadju – AlienSky je najverjetneje ‘kriv’, da se je ta luna znašla tam.
V kolikor vas zamika igranje z aplikacijo AlienSky, velja preveriti tudi MasterFx in vse njegove izpeljanke (TapFx, WowFx …)

Rays:
Bodimo pošteni, skoraj in povsem neuporabna aplikacija, dokler nimaš pred seboj fotografije sončnih žarkov. S pametno uporabo aplikacije Rays lahko obstoječe žarke poudariš ravno toliko, da pričaraš pravo umetnino.

ImageBlender:
Kolikokrat ste na Instagramu že opazili fotografijo, ki je skoraj črno-bela, izstopa pa neka barvna podrobnost, kot je dežnik, lepa obleka ali kaj podobnega? No, temu služi Image Blender. Omogoča namreč, da dve fotografiji združiš v eno. Ena je lahko črno-bela, druga barvna, z nekoliko truda in ‘maskiranja’ pa fotografiji združiš na način, da izstopa le to, kar si si izbral. Fotografije običajno združujem, kadar želim nekaj umakniti v ozadje (razbarvati) in nečemu barvo dodati, a to je zgolj moja praksa. Čeprav je aplikacija plačljiva, je vredna dolarja ali dveh, saj za razliko od ostalih brezplačnih ‘blenderjev’ delo opravi – kot se šika.

 

IMG_3760

AfterFocus:
Po mojem mnenju najbolj uporabna aplikacija, v kolikor želiš del fotografije izostriti, ostalo pa pustiti zamegljeno. Aplikacija omogoča dovolj natančno določanje (izbiranje), kaj si želimo imeti ostro (v fokusu), kaj bi zameglili in kako naj izgleda prehod iz ostrine proti ozadju. Sama jo res redko uporabim, podobno, kot pri ImageBlender aplikaciji; Kadar imam na fotografiji preveč podrobnosti in bi želela nekaj izpostaviti in drugo umakniti – igračkanje z ostrino je lahko ena od možnosti.

AntiCrop:
Hudo, hudo preprosta (površna?) aplikacija, ki sem jo s telefona že velikokrat zbrisala, pa prav vsakič spet poiskala in na novo naložila. Zakaj? Vsakomur se je že kdaj zgodilo, da fotografija, ko jo je poskusil objaviti, nekako ni šla v ‘Instagram okvir’. Na eni strani bi potreboval samo malo več neba, na drugi mogoče malo več obale ali kak oblak. AntiCrop naredi prav to – fotogragrafijo poveča, kopira tisto, kar na fotografiji je in to razširi, do-riše, če bi ta izraz obstajal:) Tako dobimo več neba, več trave ali več morja. Seveda ta aplikacija absolutno ni primerna za kake podrobnosti na fotografiji in v takem primeru bo dodani del fotografije samo grda packa. V kolikor pa širimo kak preprost motiv, kot je modro nebo, pa to nekako gre. Vsaj meni:)

IMG_0201
Za vse naštete aplikacije velja – to so telefonske aplikacije, namenjene igranju s fotografijami, ki jih bomo objavili na Instagramu. Gre za fotografije nižje resolucije oziroma slabše kvalitete, fotografije, ki si jih ogledujemo na telefonu in ne na velikih zaslonih.
Vsake toliko me kak ‘resen’ fotograf seveda grdo gleda, ker to, kar počnemo mi, ‘instagramerji’, je pač packanje fotografij. Vedno znova mu zastavim isto vprašanje: V čem je razlika med mojo fotografijo, ki sem ji dvignila kontrast in spustila saturacijo z aplikacijo Snapseed in tvojo, ki si jo obdelal s Photoshopom do točke, da z originalom nima velike zveze?
Kar hočem povedati je preprosto; Fotografije se obdeluje, ne glede na to, ali se jih objavlja v galerijah ali telefonih. Vprašanje, ki ostaja, je le – kaj mi je všeč in kaj ne. Tako kot fotograf stoji za svojo fotografijo v galeriji, tako jaz moram stati za fotografijo, ki jo objavim na Instagramu. Na koncu koncev so kupci ali pa sledilci tisti, ki izberejo, kaj jim je všeč. In v obeh primerih – v galeriji in na Instagramu – ima vsak od nas možnost, da se obrne stran.
Ne glede na to, da sem naštela kar nekaj aplikacij, ki lahko bistveno spremenijo fotografije (na boljše ali pa na slabše, da ne bo pomote), se držim pravila, da je manj več. Preveč obdelane fotografije, s hudo navito saturacijo, razni HDR filtri ali pa v številnih aplikacijah tako priljubljena funkcija ‘drama’ prepogosto namreč fotografijo spremenijo v zrnat zmazek, ki ni vreden objave. Tudi na Instagramu ne:)

 

To je moj izbor. Pa vaš? Vesela bom novih predlogov, izkušenj in komentarjev.

Sanja Leban Trojar / @sanya_lt

newest oldest most voted
Notify of
M
Guest

NoCrop proti AntiCrop – hudo uporaben, dovoljuje tudi bel (ali črn) okvir, dela kolaže, lahko obdeluješ fotke … skoraj univerzalen. VSCO pa je tudi prijeten za uporabo